Wednesday, March 2, 2016

Apie slogą.
Straipsnelis orientuotas į mažus vaikučius (kažkur iki 2 m. amžiaus), nes jiems sloga nėra pati lengviausia liga, kaip kad suaugusiems ir vyresniems vaikams. Pirmiausia dėl to, kad pasakyti tinkamai nieko negali, kontaktas su jais paprastai apsunkintas (ypač iki 1 m. amžiaus), išsipūsti nosies nemoka (o ir stipriai pūsti mažiems vaikams pavojinga, kad į ausis neįpūstų visko), turi tam tikras anatomines savybes (vamzdelis, jungiantis nosies landas su ausimis yra santykinai platus ir horizontalus - tiesus kelias infekcijai iš nosies į ausį) ir tiesiog - jie mažučiai ir jų be galo gaila.
Slogą vadinsime gražiai vienu bendru pavadinimu - rinitas. Jis pasireiškia sekreto tekėjimu iš nosies, užgulta nosimi ar čiaudėjimu, trunkančiu daugiau nei 1h per dieną. Šis laiko tarpo panaudojimas apibrėžime man labai patinka, nes gali būti trumpalaikiai rinito epizodai - pvz. nubudna su užgulta nosyte po nakties miego, nes namie šildo radiatoriai ar atpila pienuką ne į išorę, o į vidų, ir jis patenka į nosį (būtent šis punktas neretai palaikomas infekcine sloga, o dar jeigu temperatūra 37, kas kūdikiui yra visiška norma, tai šakės, važiuojam į priėmimą :)))).
Rinitą galėtume suskirstyti į alerginį, nealerginį ir infekcinį.
Dabar alergija labai madoj. Kiekviena save gerbianti mama turi atrasti vaikui kokią nors alergiją. Tačiau remiantis statistika bent vieną kartą per metus ikimokyklinio amžiaus vaikui rinitas būna virš 60% tirtų vaikų, tačiau tik apie 4% randama alergija. Dar kalbant apie kūdikius ir alergiją - jeigu yra alerginis rinitas, tai dar nereiškia, kad jis alergiją išprovokuojantį veiksnį įkvėpia (namų dulkių erkių išmatas ar kokių gyvūnų kailiukus), kūdikiams dažniausiai būna alergija maistui, kuri gali pasireikšti ne tik bėrimu, bet ir sloga. Vaikai iki 6 m. vidutiniškai serga sloga 6-8 k./m., paprastai nuo rugsėjo iki balandžio.
Visos kitos priežastys maždaug aiškios - tai arba infekcija, arba kokia super reta liga. Kalbant apie infekciją, kūdikiams apie 90% ji yra virusinė, nes nuo įvairių Haemophilus'ų, pneumokokų, kokliušų ir panašių piktų bakterijų protingų tėvelių vaikai yra paskiepyti (apie skiepus būtinai parašysiu, mano antra mylima tema po miego). Grubiai tariant apie sinusitą - kūdikiai juo neserga, nes jų didžioji dalis sinusų neišsivystę - nėra sinusų, nėra sinusito.
Taigi reiktų pakalbėti apie nosytės priežiūrą.
- Jeigu rinitas alerginis, tai gydytojas alergologas pasistengs surasti alergiją sukeliantį veiksnį (neretai vaikams iki 1 m. ši paieška yra sudėtinga) ir paskirs gydymą.
- Jeigu vaikelis neatpila pieno, o ima šnopuoti paguldytas po maitinimo, pakiškite ką nors po čiužiniu, kad gulėtų su šiek tiek pakeltu galvūgaliu, o ne horizontaliai. Jeigu žiemą radiatoriai šildo kaip pašėlę - drėkinkite orą.
- Kai nosis stipriai "bėga" iškyla rimtų problemų, nes daugelis lašiukų yra nuo 1m. ir parašyta, kad nepakanka duomenų apie jų skyrimą kūdikiams. Mažiems vaikučiams rekomenduojama rinktis ne purkštukus, o lašinamus su pipete lašus į nosį. Lietuvoje gydytojas gali parašyti specialų receptą vaikui iki 1m. lašiukams su adrenalinu, kuris sutraukia nosytės kraujagysles ir kuriam laikui sumažėja sekreto tekėjimas iš nosies. Tokius lašiukus reiktų sulašinti prieš maitinimą, kad kūdikis galėtų pakankamai suvalgyti pieno ir nepavargtų, gautų pakankamą skysčių kiekį (nes jam nemažai pro nosį išbėga, o jeigu dar karščiuoja) ir nenumestų svorio sirgimo metu.
- Nelašinkite mamos pienos į nosį (taip taip, radau ir tokį metodą slogai gydyti, nes mamos piene atseit yra antikūnai, kurie nosyje užmuš virusą - pasakysiu jums taip - per vėlu, nes vietinis imunitetas nosyje turėjo suveikti iki prasidedant slogai, dabar visa kova su virusu vyksta per kraują).
- Jeigu snarglys bėga į išorę per pilvą - valio, nekankinkite vaiko su atsiurbėjų kišimu į nosį (galima sukelti kraujavimą, nes trapi gleivinė, nors jie ir švelnūs bei pritaikyti kišti kūdikiam į nosį), viskas išbėgs ir praeis greičiau nei intensyviai gydant. Padėtis su pakeltu galvūgaliu irgi palengvina kvėpavimą ir snarglio ištekėjimą (gravitacijos dėka viskas).
- Niekada niekada niekada neduokite ikimokyklinio amžiaus vaikui jokių sekretą skystinančių preparatų (kosulys gali būti nuo to, kad sekretas iš nosies dirgina ryklę).
- Apie visus homeopatinius aš turiu labai neigiamą nuomonę, todėl neišsiplėsiu, o kada nors skirsiu jiems savo pamąstymų ir, be abejo, įrodymais pagrįstos medicinos straipsnelį.
- Eikite pasivaikščioti (aišku ne į Akropolį), gryname ore bus lengviau kvėpuoti, vargšas ligoniukas galės numigti ir pailsėti. Pasivaikščiojimas bet kokiu atveju yra teigiamas dalykas. Šunį žmonės išveda kasdien į lauką, tai reiktų ir vaiką prisiversti išvesti. Vasarą irgi galėsite apsaugoti namų grindis nuo neigiamo žalingo poveikio.
- Yra duomenų, kad jūros vandenyje esanti druska padeda sutraukti kraujagysles ir sumažinti slogą, neblogai tinka ir sudžiuvusiai nosiai padrėkinti, sukietėjusiam sekretui išplauti. Tik nenaudokite slėginių purkštuvų! Vaikučių nosytė tokia gležna, kad gali pavykti kiaurai nosį praplauti. Rekomenduojamas būtent sūrus vanduo, nes vanduo iš krano turi mažiau mineralinių medžiagų ir dėl jų judėjimo pro ląstelės membraną (o paskui juos ir vandens) gleivinė pabrinks ir dar daugiau išskirs sekreto.
Paprasta sloga toks dalykas (ne alerginė) - kuo mažiau lysime į nosį, tuo greičiau sloga praeis.

1 comment:

  1. Esu girdėjusi, kad ir suaugusiems reikia čiužinį/pagalvę šiek tiek aukštesnę naudoti, tik nežinau, ar čia tiesa.. Suviliojo prieš mėnesį mane dormeo ciuzinio kaina, tad įsigijau geresnės kokybės ir taip pat pradėjau dairytis vaikiškų čiužinukų - gal esate girdėję ar matę skirtų specialiai vaikams? Na, 'kvėpuojančius' labiau ar geresnės sudėties.. Tokių kol kas tik suaugusiems matau.

    ReplyDelete